Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Η Ψυχραιμία

Η λέξη είναι λάθος: Ψυχραιμία θα πει «ψυχρό αίμα». Όμως, οι άνθρωποι είμαστε ...θερμόαιμα όντα. Τι θα πει λοιπόν «ψυχραιμία»; Να μην αισθάνεσαι ή (παρόλο που αισθάνεσαι) να μην αντιδράς;
Υπενθυμίζω ότι στο κείμενο αυτό τα έχω βάλει με τη λέξη «ψυχραιμία». Θέλω να καταλάβω τι σημαίνει αυτή η λέξη. Συναισθήματα έχουμε όλοι οι άνθρωποι (εκτός από αυτούς που είναι βλάβη στους αμυγδαλοειδείς πυρήνες του εγκεφάλου). Συνεπώς, ψυχραιμία δεν θα πει «να μην έχεις συναισθήματα». Η ψυχραιμία έχει να κάνει με τον τρόπο που θα φερθείς σε σχέση με τα συναισθήματα που θα έχεις. Όσο πιο απειλημένοι νιώσουμε τόσο πιο έντονα θ ΄αντιδράσουμε. Άλλωστε ακόμα και τα ψυχρόαιμα αντιδρούν: Το φίδι δαγκώνει. Η χελώνα κλείνεται στο καβούκι της.

Θα έλεγα λοιπόν, προκειμένου να μην αυξηθούν κι άλλο οι εντάσεις, να πάψουμε να μιλάμε για ψυχραιμία και να μιλάμε για αυτοσυγκράτηση. Άλλο πράγμα να αισθάνομαι κι άλλο να συμπεριφερθώ με βάση αυτό που αισθάνομαι. Άλλο να θέλω να αγγίξω το όμορφο στήθος της κυρίας απέναντι, και άλλο να απλώσω το χέρι μου και να το αγγίξω. Συνεπώς αυτοσυγκράτηση είναι το μόνο που περνάει από τα χέρια μας. Όσο για την ψυχραιμία; Είναι πυριτιδαποθήκη πανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: