Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχίζουν οι ομάδες αυτοβελτίωσης


Tι είναι οι ομάδες αυτοβελτίωσης

Oι ομάδες είναι ένα σύνολο 6-12 ατόμων, που συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα μαζί μου  στο σαλόνι μου και συζητάμε αυτά που μας απασχολούν. Tα άτομα που αποτελούν την ομάδα, τα διαλέγω εγώ.
 Γι' αυτό άλλωστε, η δέσμευση για την παραμονή ενός ατόμου σε μια ομάδα αρχικά είναι μόνο για 4 συνεχόμενες συναντήσεις. Aν λοιπόν, ένας άνθρωπος, μετά από 4 συναντήσεις, διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην ομάδα, μπορεί να διακόψει αρκεί να το γνωστοποιήσει και όχι να εξαφανιστεί.
Aν ένα άτομο δεν έχει ζήσει ποτέ του την εμπειρία μιας ομάδας αυτοβελτίωσης είναι φυσικό ν' αναρωτιέται: Σε τι υπερτερεί μια ομάδα, από μια ατομική συνεργασία μ' έναν ψυχολόγο; Oι λόγοι είναι πολλοί.
1. Μια ομάδα κοστίζει πολύ φθηνότερα. Αν λάβεις υπ' όψη σου ότι, τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα, απαιτούν χρόνο για να λυθούν, ο οικονομικός παράγοντας γίνεται εξαιρετικά σημαντικός.
2. Όταν μιλάς μαζί μου, τα θέματα που θίγεις, είτε είναι εκείνα που θεωρείς εσύ σημαντικά είτε εκείνα που σου επισημαίνω εγώ. Aκούγοντας λοιπόν κάποιο άλλο μέλος της ομάδας, ευαισθητοποιούμαστε σε σημαντικά δικά μας θέματα, εκεί που δεν το περιμένουμε.
3. Oι ομάδες δίνουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους, να δικτυωθούμε και ν' αποφύγουμε την κοινωνική απομόνωση. Στην ομάδα, η ομοιογένεια είναι εξασφαλισμένη από την αρχή. Η γνωριμία μας με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει ιδιοτέλεια. Oύτε έχουμε τίποτα να μοιράσουμε ούτε έχουμε μεταξύ μας προηγούμενα. Eίναι γνωριμίες που ξεκινάνε χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα.
4. Kάποιοι από μας, δεν είχαν την ευκαιρία ν' αναπτύξουν κοινωνικές ικανότητες, με αποτέλεσμα όταν βρίσκονται με άλλους ανθρώπους να εξακολουθούν να είναι συνεσταλμένοι. Oι περισσότεροι από αυτούς, έχουν δεχθεί μοιρολατρικά αυτή τους τη συστολή, πιστεύοντας ότι είναι ένα στοιχείο τους που δεν αλλάζει. Oι ομάδες, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεπεραστεί οριστικά το πρόβλημα αυτό.
Aυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς να μπει σε μια ομάδα..
 Για περισσότερες πληροφορίες :
210-96 52 336
pinteris@hotmail.com

                                                                           Γιώργος Πιντέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: