Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013


Τι ζητούν οι εργένηδες από τις γυναίκες.

Πώς ορίζουμε τη λέξη «εργένης»;
Είναι ο άντρας που ζει μόνος του.
Εκείνοι που ζουν με τους γονείς τους δεν είναι εργένηδες. Αν μάλιστα έχουν περάσει το μέσο όρο τής ηλικίας στην οποία παντρεύονται οι άντρες και ζουν με τους γονείς τους, θεωρούνται γεροντοπαλίκαρα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες εργένηδων:
Κατηγορία Α: Αυτοί που ζούνε μόνοι τους διότι είναι ακόμα ανύπαντροι. Σύμφωνα με τα προσωπικά στοιχεία μου από 3.500 άτομα, εκείνοι που είναι μεταξύ 25 και 45 και δεν έχουν παντρευτεί ακόμα αποτελούν το 51%. Από αυτούς, το 41% είναι μεταξύ 25 και 35 που σημαίνει πως είναι φυσιολογικό να μην έχουν παντρευτεί ακόμα, λόγω ηλικίας. Το υπόλοιπο 10% είναι άνω των 35, δεν έχουν παντρευτεί ποτέ και ζούνε μόνοι τους.
Κατηγορία Β: Οι άλλοι που, είτε είναι σε διάσταση είτε χωρισμένοι. Αυτοί αποτελούν το 11,5% των ανδρών ηλικίας 25 με 45.
Κάθε κατηγορία, έχει τα επί μέρους «είδη» της:

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (7 είδη)
Είναι εκείνοι που θεωρούν την  επαγγελματική τους εξέλιξη πιο σημαντική από τις ερωτικές τους σχέσεις. Αυτοί, τις καθημερινές, κοιμούνται νωρίς. Βγαίνουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, όπως τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή.
 Τι ψάχνουν; Μια γυναικεία συντροφιά, χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Όταν φτάσουν πια σε ηλικία που «πρέπει» να ολοκληρώσουν την «κοινωνική τους θητεία», δηλαδή να κάνουν το γάμο και τα παιδιά, κοιτάνε και για κάτι παραπέρα. Αν βρουν κάποια που έχει τις… προδιαγραφές, και παράλληλα, καταλαβαίνουν ότι δεν θα τους «εμποδίσει» στην καριέρα τους, παντρεύονται. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα 37 και 43.
Είδος 2: Οι συνεσταλμένοι.
Αυτοί είναι εργένηδες γιατί δεν έχουν τις κοινωνικές ικανότητες να δικτυωθούν, να φλερτάρουν και να διαλέξουν ένα ταίρι. Είναι στην πλειοψηφία «καλά παιδιά» αλλά, τόσο ανιαροί και βαρετοί, που καμία γυναίκα που είναι «στα καλά της» δεν θα διάλεγε να κάνει σχέση μ’ έναν τέτοιο.
Τι ψάχνουν; Μια γυναίκα δυναμική, που ειδικεύεται να παίζει, αρχικά το ρόλο του «σωτήρα» (και μετέπειτα του «δικτάτορα») και η οποία θα έρθει να τον πάρει απ’ το χεράκι και θα του πει: «’Έλα εδώ. Πάμε να παντρευτούμε».
Είδος 3: Οι εντεταλμένοι.
Αυτό το είδος ακολουθεί κάποια φανερή ή κρυφή εντολή να γεροκομήσει τη μητέρα του. Έτσι, όταν μια σχέση φτάνει στο σημείο της δέσμευσης, χρειάζεται να εγκρίνει την υποψήφια και η μαμά. Άλλες φορές, η μαμά δεν εγκρίνει και άλλες, αν η κοπέλα είναι έξυπνη, αντιλαμβάνεται την παγίδα και όπου «φύγει – φύγει».
Τι ψάχνουν;
Μια «καλή» κοπέλα η οποία να τους μεγαλώσει τα παιδιά και να γεροκομήσει τη μάνα τους.
Είδος 4: Οι ουτοπικοί.
Είναι εκείνοι που έχουν τόσο «ψηλά» στάνταρ και, τόσο παράλογες προσδοκίες που, καμία φυσιολογική κοπέλα δεν χωράει στα καλούπια τους. Η μία τους ξινίζει, η άλλη τους βρομάει. Γι’ αυτό, τον περισσότερο καιρό, είναι μόνοι τους.
Τι ψάχνουν;
 Αυτοί θα ήθελαν μία γυναίκα με: Εμφάνιση μοντέλου, μυαλό σαν της… Μαρίας Κιουρί, ηθική σαν της Παναγίας, με ισχυρή προσωπικότητα, η οποία όμως μαζί τους να είναι «πρόβατο».
Είδος 5: Οι απροσάρμοστοι.
Είναι εκείνοι που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αλλά δεν έχουν τις προδιαγραφές για μόνιμη συμβίωση, γάμο παιδιά και τα τοιαύτα. Έχουν κάνει κάποιες απόπειρες αλλά, κάθε φορά το…πείραμα αποτύχανε οικτρά.
Τι ψάχνουν;
Ούτε κι οι ίδιοι ξέρουν! Γι’ αυτούς, το ιδανικό θα ήταν να εύρισκαν μια γυναίκα για σύζυγο η οποία να είναι πρόθυμη να ζούνε σε δύο σπίτια, το ένα κοντά στο άλλο. Στο ένα θα μένει η σύζυγος με τα παιδιά και στο άλλο… ο κύριος.
Είδος 6: Οι εκ πεποιθήσεως.
Αυτοί είναι συνειδητά εργένηδες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο ένας, μπορεί να εργάζεται σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο από διαθέσιμες γυναίκες, οπότε, σκέφτεται: «Κορόιδο είμαι να δεσμευτώ με μία;». Ο άλλος, πιθανόν να έχει πολύ κακές αναμνήσεις από την πατρική του οικογένεια και αποφάσισε – από μικρός – πως η οικογένεια δεν του αρέσει. Ο τρίτος, δεν θέλει με τίποτα να κάνει παιδιά κι έτσι, οι περισσότερες μετά από ένα διάστημα τον εγκαταλείπουν. Υπάρχει κι ένα τέταρτος: Αυτός είναι ο άνθρωπος που δεν θέλει να μεγαλώσει. Γι’ αυτόν, ο γάμος και τα παιδιά ισοδυναμούν με… πρόωρο γήρας.
Τι ψάχνουν;
Γυναίκες οι οποίες να μη θέλουν πολλά – πολλά. Δεν τους πειράζει αν είναι παντρεμένες, δεσμευμένες ή χωρισμένες. Αρκεί να μην περιορίζουν την ελευθερία τους.
Είδος 7: Άτομα με ειδικές ή «ειδικές» ανάγκες.
Είναι αλήθεια πως ένας άνθρωπος τυφλός, κουφός, ανάπηρος κ.λπ. έχει μεγάλη δυσκολία να βρει ταίρι. Δικαιολογημένα. Είναι όμως μερικοί άλλοι, που δεν έχουν κανένα τέτοιο πρόβλημα. Είναι όμως υποχόνδριοι. Διαρκώς τους απασχολεί η υγεία τους κι έτσι τους είναι αδύνατο να σχετίσουν με το άλλο φύλο. Σκέφτονται: «Εδώ καράβια χάνονται, με παντρειές θ’ ασχολούμαστε τώρα;». Θυμάμαι μια ακραία περίπτωση του είδους: Τριανταπεντάρης, εμφανίσιμος, με καλή δουλειά, (κοινωνικά …λαπάς) ο οποίος δεν φιλούσε τις γυναίκες με τις οποίες φλερτάριζε για… να μην κολλήσει μικρόβια.

Κάπου εδώ, τελειώνουμε με την πρώτη κατηγορία. Τα πράγματα θα ήταν απλά, αν κάθε ένα από αυτά τα 7 είδη (της πρώτης κατηγορίας) ήταν χωριστό και αμιγές από τα υπόλοιπα 6. Έλα όμως που ένα μπορεί ν’ ανήκει σε δύο, τρία ή και περισσότερα είδη.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (3 είδη)
Εκείνοι που είναι εργένηδες επειδή έχουν ήδη κάνει γάμο και παιδιά και ζούνε μόνοι. Όπως είπαμε, αυτοί αποτελούν το 11,5% των ανδρών ηλικίας 25 με 45. Κι αυτοί αποτελούνται από διάφορα είδη.

Είδος 1: Οι καμένοι.
Είναι εκείνοι που παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά, χώρισαν με δική τους πρωτοβουλία και τώρα, έχοντας ολοκληρώσει την «κοινωνική θητεία», θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι.
Τι Ψάχνουν;
Μάλλον κάποια γυναίκα που θέλει κάτι ανάλογο. Δηλαδή, κάποια σχέση χωρίς σχέδια για τη δημιουργία νέας οικογένειας.
Είδος 2: Οι οικογενειακοί (ή… «αδιόρθωτοι»).
Είναι χωρισμένοι εργένηδες αλλά, δεν το επιθυμούν. Συνήθως το διαζύγιο ήταν με πρωτοβουλία της τέως συζύγου. Αυτοί θέλουν να ξαναζήσουν την αίσθηση οικογένειας.
Τι ψάχνουν
Μια κοπέλα με άγχος αποκατάστασης ώστε να κάνουν μια καινούργια οικογένεια, διότι δεν τους αρέσει η μοναξιά καθόλου.
Είδος 3: Οι... ενγένηδες (βγαίνει απ’ το «εν γένει»).
Είναι χωρισμένοι και σχετίζονται... εν γένει. Άλλες φορές περιορίζονται σε επιφανειακές σχέσεις και άλλες δημιουργούν κάτι πιο συντροφικό. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να έχουν και μια μερική συμβίωση (συνήθως Παρασκευές και Σαββατοκύριακα).
Τι ψάχνουν;
Σε γενικές γραμμές ό,τι έρθει. Κατά περιόδους είναι  ανοιχτοί για συντροφικότητα χωρίς μόνιμη συμβίωση. Γι’ αυτούς η «ιδανική» γυναίκα είναι η χωρισμένη που έχει κάνει παιδιά κι έχει μητέρα να της τα κρατάει...

Γιώργος Πιντέρης, Ph. D.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τώρα μας έφτιαξες την διάθεση..(χωρίς καμία διάθεση να ειρωνευτώ)

vasiilis είπε...

προσωπικα επειδη δν θεωρω τον εαυτο μου καμμενο, συμφωνα με την κατηγοριοποιηση, σας λεω οτι δεν μου καιγεται καρφι, ποια θα ερθει ή δν θα ερθει.περα απο την κοινωνικη ή μαλλον την βιολογικη μου υποχρεωση, να φερω ενα παιδι στον κοσμο τουτο, θεωρω οτι πρπει να προχωραμε μπροστα, και να μην κοιταμε πισω παρα μονο, να μαθαινουμε απο τα λαθη μας.
οποτε το τι θα ερθει, καλως να ερθει.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα είπες!!! Προφανώς και μερικές κατηγορίες είναι καμένες και θέλουν τον ψυχολόγο τους... Έλα μου όμως πως και αυτός με το δίκιο του θέλει τα μάλλον πολλά για τις μέρες μας και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, τα λεφτά του!

Συμπέρασμα, καμένη ζωή αν δεν τυγχάνει να μπορείς να διαθέσεις από 300€ στην καλύτερη για ανυπολόγιστο διάστημα και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Όλα τέλεια :) Σίγουρα μπράβο για το άρθρο ;)

Ανώνυμος είπε...

πολύ διαφωτιστικες οι αποψεις σας! να ξερουμε κι εμεισ οι νεες κοπελες τι παιζει με τους 30_35ρηδες που ολο και περισσοτερο πλευριζουν ηλικιες κατω των 25! κατι αλλο ομως που μου διηγειρε την περιεργεια ειναι αυτες οι γυναικεσ που εμφανιζονται σωτηρες και γινονται δικτατορες! αν θελετε καντε μια εκτενεστερη αναλυση!